FREEK LIEBRAND |
|
Ondersteunen van buurtcentraIn Zaanstad is de keuze gemaakt om buurthuizen zoveel mogelijk te verzelfstandigen. De gemeente ondersteunt de Zaanse buurthuizen met een subsidieregeling en met ondersteuning op maat. De themamanager buurthuizen is verantwoordelijk voor de uitvoering en doorontwikkeling van de visie op buurthuizen en de bijbehorende subsidieregeling en biedt ondersteuning op maat, zoals het begeleiden van buurthuizen bij nieuwbouw en/of verhuizing. In 2022 verantwoordelijk voor de actualisering van de buurthuisregeling.
|
Participatie en gebiedsgericht werkenDe gebiedsmanager openbare ruimte is ontwikkelaar van producten en processen die participatie bevorderen, organiseert en neemt deel aan participatieprocessen en ondersteunt medewerkers in het organiseren van de dialoog met de omgeving. De gebiedsmanager is op de hoogte van opgaven en behoeften uit het gebied en organiseert de organisatiekracht om samen met betrokken bewoners, organisaties en belanghebbenden tot oplossingen te komen. De gebiedsmanager stimuleert zo het gebieds- en opgavegericht werken binnen de sector openbare ruimte en zorgt er zo voor dat inspanningen beter zijn afgestemd op de behoeften in de samenleving.
|
Evaluatie functioneren en subsidieregelingEvaluatieonderzoek naar het functioneren van de vijf Amersfoortse wijkcentra en het functioneren van de subsidieregeling en het financieringsmodel. Het onderzoek geeft een totaalbeeld van ontmoetingsplekken in de stad en de positie van de vijf wijkcentra daarin en een voorstel voor kader en meetlat voor de inzet van het budget.
|
De overheid als partnerHet programma Versterken Sociale Veerkracht is een lerend programma over het versterken van de veerkracht in de samenleving en wat effectieve aanpakken zijn in een samenleving die snel verandert. Binnen het programma verantwoordelijk voor de crossovers met andere programma's zoals leegstand, transformatie en wonen. Tevens de mooie taak gekregen om als hoofdredacteur een publicatie samen te stellen met praktijkervaringen rond de rol als responsieve en samenwerkende overheid. Ofwel de overheid als partner in maatschappelijke opgaven.
|
Evaluatie functioneren en subsidieregelingOnderzoek naar het gebruik, het functioneren en de ondersteuningsbehoefte van de Zaanse buurthuizen, om de Zaanse visie op het gebruik van de buurthuizen te evalueren en aanbevelingen te geven of en zo ja hoe de (gemeentelijke) ondersteuning van de Zaanse buurthuizen moet worden geactualiseerd.
|
Waarnemend wijkmanager2017 Wijkmanager Assendelft
2018 Wijkmanager Rosmolenwijk, Oud Koog & Oud Zaandijk 2020 Wijkmanager Rosmolenwijk, Oud Koog & Oud Zaandijk 2022 Wijkmanager Nieuw West & Westzaan De wijkmanager onderzoekt wat er in de wijk speelt en kijkt samen met bewoners en organisaties naar wat er moet gebeuren om de wijk te verbeteren. De wijkmanager bouwt netwerken en onderhoudt relaties binnen de wijk. Als het nodig is, ondersteunt de wijkmanager plannen en ideeën van bewoners en ondernemers en probeert zo bij te dragen aan de samenhang in de wijk en in Zaanstad. |
|
Redacteur publicatie Toekomst van werkDeze publicatie is een aanzet tot actie om ruimte te geven aan de toekomst van werk. Het nodigt ontwikkelaars, overheid, politiek, bedrijfsleven, burgers en andere belanghebbenden uit om hierover mee te denken. Het pretendeert niet de oplossing te bieden, maar agendeert de opgave en biedt een eerste handelingsperspectief voor het succesvol vormgeven van de transitie van werk.
|
Verkenning toekomstgericht beheerWelke trends en ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het beheer en de inrichting van de openbare ruimte en hoe kan beheer openbare ruimte slimmer inspelen op (nieuwe) trends en ontwikkelingen?
Verkenning participatie in de openbare ruimteWelke actuele, prangende vragen leven er bij gemeenten rond participatie in de openbare ruimte?
|
Leer- en ontwikkeltrajectIn vier blokken met leer- en werkbijeenkomsten werken ambtenaren en partners in de stad gezamenlijk aan een visie en programma voor participatie in de openbare ruimte. Wat zijn de doelstellingen, welke ruimte is er, welke strategie houden we aan en welk instrumentarium past daar bij? De resultaten van het leer- en ontwikkeltraject worden samengevat in de Handreiking Participatie in de openbare ruimte.
|
City DealPenvoerder voor de City Deal 'Waarden van groen en blauw in de stad'. Samen met alle deelnemende partijen is een nieuw samenwerkings- en financieringsmodel voor TEEB-stad ontwikkeld. Dit heeft vorm gekregen in de City Deal 'Waarden van groen en blauw in de stad'. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu gaan met een zevental steden en andere partners aan de slag om de waarden van natuurlijk kapitaal in de stad steeds beter in geld uit te drukken. De city deal moet er toe bijdragen dat groen en water een grotere rol spelen in gemeentelijke besluitvorming.
|
Doorontwikkeling toolDoorontwikkeling van de TEEB-stad tool. TEEB-stad is een tool dat inzicht geeft in de baten van groen en blauw in de stad. In regionale leergemeenschappen is de tool aan de hand van casussen van deelnemers in praktijk gebracht. Op basis van deze en andere gebruikerservaringen is de tool verder doorontwikkeld, om zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van de gebruikers. Zie ook: www.teebstad.nl
|
Toekomstverkenning middelgrote steden |
Werkplaats voor innovaties in wonenHet Woningbouwatelier is een gezamenlijk project van de gemeente Almere, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het atelier heeft de opdracht om - in samenspraak en -werking met de woningmarkt, overheden en deskundigen - experimenten te formuleren en pilotprojecten op te zetten en de ervaringen te evalueren alsmede deze kennis breed te delen. Zie ook: www.woningbouwatelier.nl
|